Fürtök

Csipp-csepp egy csepp, öt csepp meg tíz, cseppen belőle lassan a víz. Egy nagy rengeteget látsz csupán, még minden egyben, egy egészet képeznek. Aztán, amint kellően kicsepegte magát, elkezdenek külön vállni. Formálodni. Önálló életet élni. Mindegyik a maga természete szerint. Van, amelyik kisimul. Mások kissé elvegyülnek a rengetegben. Aztán van olyan is, ki egyenesen huncut. Sőt: nem egyenesen huncut, hanem rakoncátlan s körbe-körbe göndörödik. Ők a legérdekesebbek mind közül. Azt csinálnak, amit akarnak. Arra kunkorodnak, amerre kedvük tartja. Ki rövidebben, ki hosszabban. Ki nagy ívben kanyarog, ki úgy, mint egy hegyi út. Körbe-körbe, hogy tán bele is szédülsz. Próbálkozhatsz őket irányítani, formálni, de mindhiába. Úgyis azt csinálnak, amit akarnak. Egyet tehetsz: hagyod őket lenni, érvényesülni. Úgy, ahogy vannak. Elfogadni őket. Olyanak, amilyenek.


De ez még nem minden. Ez csak létrejöttük. Létük, értelmük, tán még ennél is rejtelmesebb és sokszínűbb. Össze lehet fogni őket egy csokorba, de egy se vész el közüllük, mindegyik érvényesül. Vagy lehet fonni: jobbról balra vagy fordítva, egybe, kettőbe vagy sokba, de akár lehet cikk – cakkba. Kontyba, copfba, úgy is jópofa. Lazán tűzve is szép látvány: elegáns és rafinált.
Mindezekből viszont hiányzik valami. Valami, amit csak akkor adhat meg, ha teljesen szabadon hagyod őket. Nagy dolog a szabadság. És nagy élmény. Olyan élményt ad, melyet másképp nem tapasztalhatsz. Elsímíthatod vagy összeborzolhatod. Bele markolászhatsz,  bele túrhatsz. Tekerheted, csavarhatod ujjaid köré. És mindez mosolyt csal. Szemre, szájra, szívre. Felnevetsz. Kipirulsz. Bizsergést okoz. Olyasmit tapasztalsz, hogy tán bele is remegsz. A révülettől. Az érintéstől. Érzed, hogy lábaid elgyengülnek, szíved hevesebben ver. Érzed az ujjbegyeket, azok puhaságát, hűvösségét. De főleg gyengédségét. Átérzed mindazt, amit üzenni kíván. Együttlétet. Figyelmet. Jelenlétet. Szabadságot. Örömöt. Szerelmet. Szeretetet.

A fürtöknek kell-e ennél több?

És viselőjének?

Nem.

Marosvásárhely, 2017 november 27
Este 9 óra körül a Laci Csárdában, egy tányéralátétre írva más papír hiányában, várakozva a finom Jókai bablevesre egy hosszú nap után. (A leves alá kértem egy másik alátétet)