A szépség a részletekben rejlik

Az irodában ülök, s dolgomat végzem, mikor üzenetet érkezését jelzi a telefonom. Rövid, lényegretörő üzenet: "Van-e kedved menni a Câlcescu tóhoz? Egy órán belül Petrozsényben vagyunk." Válaszom hasonlóan rövid volt: "Persze, befejezem a dolgom, 10 perc csomagolásra, s mehetünk." Képzelhetitek, hogy milyen ütemben fejeztem be a hátralevő feladataimat, s már siettem is a buszmegállóba, onnan pedig a bentlakásba. Hátizsák elő, bakancs, vastag felsők, esőköpeny és egyebek, s már szaladtam is az autóhoz.
Câlcescu tó

A Câlcescu tó a Páring hegység keleti részében található, 1925 m-en, és egyike a legnagyobb glaciális tavaknak a hegységből. Megközelíteni több irányból is lehet. Mi a Lotru folyó mentén haladtunk, mely a tóból ered. Az út első szakasza egészen enyhe, jól járható erdei út, majd az erdőn keresztül halad tovább, helyenként elvesztve a nyomot, mert a jelzések sajnos rég voltak festve. Aztán jön a patak, keresztül-kassul kell átmenni rajta, míg a havasi legelőhöz nem érünk. A nehezebb szakaszon a nagy köveken és a bozotok között kellett haladni, s vigyázni, hogy ne lépj félre, s ahol pedig föld volt, többnyire vizes, süppenős, vagy akár megfagyott hóval borított (június közepén). Aztán egyre több a víz, s feltárul előttünk a tó, a havas hegylánccal a háta mögött.

Ezen a túrán több fotót is készítettem, kimondottan részletekről, mert a hegy nem csak a nagyságában és egészében szép, hanem részleteiben is. Jöjjenek hát a képek.

Jó nézegetést!









:)